1 av 2
Mohamed ElBaradei tar emot priset imorgon.
2 av 2
Elbaradei och IAEA möttes av protester.

Fredspristagaren tonade ner sin roll

På fredagen mötte årets mottagare av Nobels fredspris pressen i Oslo. Priset gick till Internationella atomenergi-
kommissionen och dess chef Mohamed ElBaradei. Men trots att årets fredspristagare står i centrum för flera av världens mest känsliga konflikter ansåg han sig personligen ha mycket små möjligheter att påverka världens händelser.

Som egen person kan jag inte åstadkomma så mycket, sa chefen för internationella energikommissionen, ElBaradei, när han mötte världspressen i Oslo på fredagen inför ceremonierna kring utdelandet av Nobels fredspris under lördagen.

Men jag vill bli ihågkommen som en man som ändå försökte, försökte skapa trygghet och säkerhet i en kärnkrafts- och tyvärr kärnvapenfylld värld.

Alla måste se riskerna
ElBaradei menade att fredspriset i första hand tillföll alla IAEA:s medlemsstater och syftade till att vi alla bör fästa blicken på de hot och faror som finns i en felaktigt används kärnteknologi och inför risken att kärnvapnen blir fler och radioaktiva ämnen till exempel kommer i terroristhänder.

Utanför Nobelinstitutets lokaler, där presskonferensen hölls, demonstrerade Greenpeace som  menade att IAEA absolut inte borde ha fått något fredspris. Inne på presskonferensen handlade de flesta frågorna om Irans kärnteknologiprogram. Detta är alltså den mest akuta och känsliga frågan för ögonblicket, där IAEA och ElBaradei är omedelbart iblandade.

Iranfrågan är otillfredsställande
Ja, Iran samarbetar med oss, men det går allt för långsamt. Vi eller världssamfundet börjar tappa tålamodet. I mars ska jag komma med en rapport och månaderna fram till dess är avgörande, sade ElBaradei. Och är läget då fortfarande otillfredsställande, ja då kan frågan om Iran och dess dunkla kärnteknologiprojekt bli en omedelbar fråga för FN:s säkerhetsråd.

       Bengt Lindroth, Oslo
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".