Undrets mörka baksida

Inför nästa veckas WTO-möte i Hongkong om världshandeln, publicerar den Fria Fackföreningsinternationalen, FFI, en rapport om förhållandena i Kina som beskriver den mörka baksidan av det kinesiska ekonomiska undret.

Hur kan det komma sig att en närmast hövlig hänsyn till Kinas växande ekonomiska makt, har överskuggat frågan om varför en DVD-spelare Made in China kan kosta mindre än 50 dollar i butik i västvärlden? Så retoriskt ställs frågan i rapporten som publiceras lagom till WTO-mötet i Hongkong i nästa vecka.
Kinas rekordhöga tillväxt har placerat landet i topp på alla tillväxtligor dom senaste 25 åren.
Kina är redan och kan bli än mer hela världens fabrik, brukar det sägas.
Men det finns en mörk baksida.

Undret finns inte

Undret är en myt som används till att dölja dom eländiga liv miljoner utnyttjade arbetare lever. Kinas framgång har uppnåtts utan hänsyn till befolkningen, enligt rapporten.

Situationen i världens folkrikaste nation gått från dåligt till sämre. Kina har lika många arbetslösa människor som resten av världen tillsammans.

Mer än tredjedel av hushållen på landsbygden, där fortfarande majoriteten av kineserna lever, förutspås få sänkta reallöner mellan 2001 och 2007.

Det finns visserligen ett växande skikt av befolkningen i den privata sektorn och bland tjänstemän som kan anses vara vinnare, men 250 miljoner kineser tjänar fortfarande mindre än 1 dollar om dagen, vilken är FN:s officiella definition av fattigdom i världen, och 700 miljoner eller i stort sett halva befolkningen, lever på mindre än motsvarande 2 dollar om dagen.

Det är dom som tillverkar dom billiga kläderna och DVD-spelarna och det är dom som jobbar 60 till 70 timmar i veckan, bor i sovsalar med plats för 8 eller 16 personer, tjänar mindre än minimilön, och som omedelbart blir arbetslösa om dom råkar ut för en arbetsskada.

Enligt generalsekreteraren i FFI, Gay Ryder, har västvärlden tjusats så till den grad av Kinas ekonomiska under att den inte kunnat se den mörka sidan.

Metalls avgående ordförande, Göran Jonsson, är dessutom ordförande i Internationella Metallfederationens Kinautskott.

- Ska det vara fri handel måste det också finnas någorlunda mänskliga och fackliga villkor. Jag medger att detta är ett tufft jobb, säger Göran Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".