Ny rapport om underbetalda kineser

Billiga kläder och dvd-spelare tillverkas av de som lever på mindre än två dollar om dagen. Inför nästa veckas WTO-möte i Hongkong om världshandeln, publicerar den Fria Fackföreningsinternationalen, FFI, en rapport om arbetsförhållandena i Kina.

”Hur kan det komma sig att en närmast hövlig hänsyn till Kinas växande ekonomiska makt, har överskuggat frågan om varför en dvd-spelare Made in China kan kosta mindre än 50 dollar i butik i västvärlden?”

Så retoriskt ställs frågan i rapporten som publiceras lagom till WTO-mötet i Hongkong i nästa vecka.

Medvetna julhandlare
Frågar man lite slumpmässigt bland julhandlare på stan blir svaren så här.

– Det är klart man förstår att billiga produkter från början har att göra med billig arbetskraft, säger Susanne Björklund.

– Låga löner och dåliga förhållanden, man är ju medveten om det, säger Markus Andersson.

– Om jag direkt vet, om det har talats om ett visst företag, då kanske jag skulle tänka en extra gång, säger Katti Nolander.

Mindre än en dollar om dagen
Undret är en myt som används till att dölja de eländiga liv miljoner utnyttjade arbetare lever. Kinas framgång har uppnåtts utan hänsyn till befolkningen, enligt rapporten.

Det finns visserligen ett växande skikt av befolkningen i den privata sektorn och bland tjänstemän som kan anses vara vinnare. 

Men 250 miljoner kineser tjänar fortfarande mindre än en dollar om dagen, vilken är FN:s officiella definition av fattigdom i världen.

Det är de som tillverkar de billiga kläderna och dvd-spelarna och det är de som jobbar 60 till 70 timmar i veckan.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".