260 000 har beställt transponder.

Mer jobb för kronofogden när trängselskatten införs

Kronofogden räknar med extraarbete på grund av trängselskatten om inte fler skaffar transpondrar för automatisk betalning av skatten. Fredagen var den sista dagen att beställa en transponder för den bilägare som vill vara säker på att ha den då trängelskatten i Stockholm införs i januari.

Transpondern är en dosa som fästs i bilen, och som gör det möjligt att betala trängselskatten automatiskt. 260 000 av 700 000 enheter har redan gått åt.


– Vi räknar ju med att de flesta människor ska skaffa transponder och det underlättar ju för allihopa. Blir det färre som söker transponder än beräknat, då kommer fler att få betala kontant i efterskott, och det innebär ju att det kommer flera som kommer att bli restförda, säger Robert Richtnér, jurist på Kronofogdemyndigheten i Stockholm.


– Blir det färre som beställer transponder eller som använder den, då kommer vi få fler mål till oss.


Extrajobb för fogden
Kronofogden i Stockholm räknar med att få 200 000 extra ärenden nästa år på grund av trängselskatten. Men det är förutsatt att 700 000 personer skaffar en transponder. Om färre beställer transponder kan det leda till hundratusentals extra ärenden, tror Robert Richtnér.


Vägverket räknar med att 400 000 bilägare ska ha beställt transpondrar vid årsskiftet.


Lätt att glömma
Birger Höök, som är projektledare på Vägverket, är medveten om problemet för både myndigheter och privatpersoner. Bästa lösningen enligt honom är att fler skaffar transponder i god tid.


– Vi har ju tagit upp den här frågan om transponder just därför att det är väldigt besvärligt om man glömmer, och det är det väldigt lätt att man gör. Om man glömmer att betala hamnar man kanske i en cirkus där det blir betalningspåminnelse, så glömmer man den och hamnar hos kronofogden.


– Det är klart att de får ju mycket att göra, men tyvärr kan ju även den enskilde personen drabbas väldigt mycket, säger Birger Höök.


Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".