Många gömda asylsökande får stanna efter ny prövning

Över 20 000 asylsökande är nu inskrivna hos Migrationsverket för att få en ny prövning i och med den tillfälliga asyllag som började gälla i mitten av november. Och av de fall som verket hittills har avgjort har de flesta fått uppehållstillstånd.


Den tillfälliga lagen gäller asylsökande som tidigare har fått avslag på sin ansökan men som av någon anledning inte lämnat landet.


En del av dem har levt gömda, men de allra flesta har blivit kvar här för att det av olika skäl inte har gått att avvisa dem, ofta på grund av den osäkra situationen i deras hemländer. Många får stanna
Hittills har Migrationsverket avgjort drygt 900 ärenden enligt den tillfälliga lagen. Av dessa har de allra flesta, 85 procent, fått uppehållstillstånd.


Att så stor andel fått positiva besked beror enligt Torbjörn Modén på Migrationsverket på att verket börjat med att fatta beslut som rör barnfamiljer.


– Vi har haft en stor andel bifall hittills och det beror på att vi har koncentrerat oss på barnfamiljerna som är en av de grupper som lagstiftarens särskilt har pekat ut i den här nya lagen.


Så man kan tänka sig att det kommer fler avslag framöver?


– Andelen bifall kommer inte att vara lika hög i övriga grupper och jag tänker då på ensamstående personer, säger Torbjörn Modén.


Nu är över 20 000 personer inskrivna för att få den nya prövningen. Drygt 4 400 av dem har tidigare levt gömda efter att ha fått avslag på sina asylansökningar.


80 sysselsatta
På Migrationsverket arbetar drygt 80 personer med den tillfälliga lagen. Hur lång tid det kommer att ta för dem att fatta beslut i alla ärenden är fortfarande osäkert.


– Lagen sätter ingen gräns för när ärendet måste vara prövat utan frågan är när ett ärende har aktualiserats. Det måste ske före den 31 mars 2006, säger Torbjörn Modén.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Fakta om ny prövning

Inskrivna hos Migrationsverket för ny prövning: 20 418
Varav tidigare gömda: 4 414
Avgjorda ärenden: 930
Varav bifall: 792
Varav avslag: 31
(Övriga lämnade utan åtgärd eller avskrivna)

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".