Våldsamma protester mot italienskt tunnelbygge

I Italien har det hela veckan varit våldsamma protester mot ett planerat tunnelbygge för snabbtåg mellan OS-staden Turin och franska Lyon.

Tiotusentals demonstranter har drabbat samman med polis i alpdalen Susa, som ligger några mil väster om Turin och där en rad OS-grenar ska genomföras i februari.


I torsdags ska närmare 20 personer ha skadats i sammandrabbningarna, varav merparten poliser, och i tisdags förvandlades också de inledningsvis fredliga protesterna till våld och förstörelse. Butiksfönster har krossats och appeller mot tunnelbygget har sprayats på bland annat historiska byggnader.Fara för miljön
De tiotusentals demonstranterna hävdar att sprängningarna genom bergen i Alperna riskerar att frigöra asbest och uran. Enligt byggplanen krävs det nya långa tunnlar för att öppna för tågförbindelsen mellan Turin och Lyon och det tål inte miljön, anser motståndarna.


De större italienska politiska partierna har alla gett sitt stöd till projektet. Tågförbindelsen blir en viktig etapp i ett tågnät som sträcker sig hela vägen från Lissabon till Kiev i Ukraina.


Avlastar biltrafiken
Den kommer att ge skjuts ekonomiskt och kommer också att avlasta biltrafiken och därmed minska påfrestningarna på miljön, heter det från politiskt håll.


Protesterna kommer olägligt för de italienska myndigheterna som har att garantera säkerheten under de kommande olympiska vinterspelen i februari. Alpdalen Susa är vägen mellan Turin och många av OS-arenorna.


Oro inför OS
Demonstranterna har under de gångna veckorna lyckats att blockera vägar och stoppa tåg i Turins närhet, vilket oroar politikerna inför OS.


Bygget står fast har premiärminister Berlusconi sagt, men regeringen har på lördagen sammankallat lokalt ansvariga till ett möte i Rom.


Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se