Arbetslöshet ökar risk för social oro i Kina

I Kina beräknas mer än 200 miljoner människor på landsbygden gå arbetslösa och krisen inom jordbruket är nu ett av Kinas allra värsta problem. Skillnaderna i levnadsstandard blir allt större mellan stad och land och ökar risken för sociala oroligheter, rapporterar vår asienkorrespondent.
Arbetsstyrkan inom jordbruket skulle kunna halveras utan att produktionen minskar. Det skriver den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD i en studie. Den dolda arbetslösheten på landsbygden uppskattas till minst tvåhundra miljoner människor som tvingas försörja sig och familjen med enstaka påhugg som daglönare. Bedömningen ger relief åt de enorma problemen i byar och samhällen där över två tredjedelar av alla kineser lever. Klyftor ökar Den ekonomiska utvecklingen är mer än dubbelt så snabb i städerna som på landsbygden. Skillnaderna i levnadsstandard blir allt större. Klyftan mellan den framväxande medelklassen och massan av bönder och lantarbetare ökar hela tiden. Kinas eget apartheidsystem kräver särskilt tillstånd för den som vill flytta till en tätort. Sådana tillstånd är svåra att kommer över. Myndigheterna vill undvika massarbetslöshet i städerna och håller igen. Många människor söker sig ändå illegalt till större samhällen i jakt på ett jobb, också hit till Peking. Svårt konkurrera på världsmarknaden Samtidigt medför Kinas medlemsskap i världshandelsorganisatione WTO en press på jordbruket. Utan effektivitet och moderna metoder som nu kan kinesiska jordbruksvaror få svårt att konkurrera på världsmarknaden. Detta spär på arbetslösheten innan exporten kan byggas upp. Jordbruksministeriet beräknar därtill att 20 miljoner lantarbetare riskerar att förlora arbetet när WTO-medlemsskapet öppnar för import av utländska jordbruksprodukter. Nära fattigdomsgränsen Mängder av kineser på landsbygden lever vid fattigdomsgränsen. I många byar är det nu stora problem med skola och hälsovård. Social oro är ett avskräckande framtidsscenario för kommunistpartiet och regeringen och krisen på landsbygden kommer säkert att få framträdande plats på den viktiga partikongressen i höst.
Börje Remdahl, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista