EU godkänner hjälp till svenskar på terrorlista

Sverige har i EU fått igenom ett uttalande som av regeringen tolkas som att det nu ska bli fullt tillåtet att ge svenskarna på EU:s terroristlista hjälp till grundläggande behov.
Den svenska regeringens mål var att i EU:s lagstiftning få in en skrivning om att det ska vara tillåtet att göra undantag för humanitära behov när terroristmisstänktas tillgångar fryses. Gemensamt uttalande Men flera EU-länder sa nej till detta och lösningen blev då istället ett gemensamt uttalande som alla EU:s femton medlemsstater och EU-kommissionen står bakom. I uttalandet står det att ett land har möjlighet att ge personer på terroristlistan så pass mycket hjälp att de terroristmisstänkta klarar sig. Svenskar på listan får socialhjälp I Sverige får svenskarna på terroristlistan redan socialhjälp. Hittills har frågan varit om ens detta är tillåtet. Enligt uppgift från utrikesdepartementet till Ekot tolkar regeringen uttalandet som att risken för lagbrott nu är borta. Regeringen är övertygad om att kommissionen i och med uttalandet inte kommer att gå till domstol för att till exempel svenskarna på terroristlistan får socialhjälp. Skrivningen om humanitär hjälp är kommer från europaparlamentets förslag. Europaparlamentet ville på flera punkter som gäller rättssäkerhet mildra verkningarna av FN:s resolution tretton nitti...en resolution som tillkom efter terroristdådet i New York den elfte september.
Herman Melzer, EU-reporter, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".