Norge godtar bara norska kreditkort

Många svenskar semestrar i Norge under sommaren men det är inte helt lätt att använda kreditkort, som VISA till exempel. I många butiker fungerar bara Visa-kort som har en särskild norsk tilläggstjänst. Norska Konsumentmyndigheten är kritisk till att utlänningar på besök inte har samma förutsättningar som norrmännen.
– Vi tar bara norska VISA-kort är en vanlig kommentar i framförallt livsmedelsbutikerna i Norge. Enda lösningen är att gå och ta ut pengar i en uttagsautomat med det internationella kortet och i vissa fall riskera en hög avgift. Visa är världens ledande betalningssystem, men fungerar bara i tjugo procent av livsmedelsbutikerna i Norge. Kostar för mycket Stora butikskedjor som Rimi, Coop och Maxi tar inga internationella kort. De anser att det kostar för mycket eftersom de måste betala kortföretagen. Istället är det ett norskt betalningssystem som gäller - Bank Accept - en särskild magnetdel i Bank eller Visakortet. Ofta råder det förvirring hos de anställda om vilka kort som gäller. Ett svenskt bankkort med VISA kan se nästan precis ut som ett norskt, men det går inte igenom maskinen. Visa Norges vd Peter Wiren säger att han jobbar för att få framförallt livsmedelsbutikerna att acceptera internationella kort. Uttagsautomater i restauranger Inte heller internationella kedjor som Mac Donalds och Burger King som många turister söker sig till tar annat än norska kort. På Mac Donalds restauranger har man byggt in uttagsautomater för de som har andra kort. Omodernt och olyckligt Ekot gör den norska konsumentmyndigheten uppmärksam på hur det fungerar för utländska besökare. Och Jan Schröder, chef för myndighetens ekonomisektion är kritisk till hur många utestängs. Han säger att det är omodernt och olyckligt.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".