Goda tider för fastighetsmäklarna

Fastighetsmäklarna har det bra just nu. Med ständigt ökande priser på hus och bostadsrätter ökar också mäklarnas inkomster. Men säljaren kan sälja själv, säger Konsumentverket.

Men priset är inte avgörande för mäklarna, säger Lars Kilander, vd för Mäklarsamfundet Bransch.

– Det spelar inte så stor roll för ersättningen för fastighetsmäklare. Volymen är viktigare, att det finns affärer att göra, säger han.

Enorm marknad
Men mäklarna kan ändå glädja sig åt prisuppgången på bostäder eftersom deras inkomster ökar i samma takt. Och marknaden är enorm. 83 000 bostadsrätter till ett värde av 56 miljarder omsattes i fjol.

Enligt mäklarstatistik.se, har medelpriset på en bostadsrätt i centrala Stockholm ökat med 27 procent senaste året till 2,3 miljoner. Med ett arvode på fyra procent har mäklarens inkomst från medelpriset ökat från 74 000 till 94 000 kronor bara det senaste året.

Förhandlingsbart
Mäklararvoden ligger oftast mellan två och fem procent, men kan vara över sju procent ute i landsorten. Det går dock att förhandla med mäklaren om arvodets storlek, säger Lars Kilander. För det finns verkligen konkurrens mellan mäklarna.

– Det finns en ganska kraftig konkurrens. I verkligheten är det en ganska stor spridning på priserna, för det är en sak vad man pratar kring, och en annan vad det faktiskt blir när mäklarna skriver avtal med sina kunder, säger Lars Kilander.

Konsumentverkets bostadsexpert Sverker Thorslund tycker det är en prisstelhet på mäklararvodena. Konkurrensen kunde vara större. Och enbart Fastighetsmäklarna har tillträde till de attraktiva hemsidor där borätterna bjuds ut.

Fler säljer själva
Mäklarna borde vara mer öppna för att bara hjälpa med till exempel det juridiska när säljaren hålla nere arvodet. Och allt fler kommer nog att sälja själv, utan mäklare, tror Sverker Thorslund.

Han pekar på att det nu också finns en hemsida som är öppen för privatannonsering av bostadsrätter. Det här är en marknad som kommer att förändras när konsumenterna blir mer medvetna, säger han.

– Om ett tag när de är mer medvetna kommer de att i ökad utsträckning dels ställa krav på mäklarna om provision och annat, och dels sälja själva, säger Sverker Thorslund.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".