Miljöminister Lena Sommestad.

Miljöministern nöjd med klimatavtalet

Arbetet för en bättre miljö i världen tog ett litet steg framåt när klimatmötet i Montreal avslutades på lördagen. Trots att världens länder inte enades om något mer konkret än att man ska fortsätta diskutera minskade utsläpp, så tycker Sveriges miljöminister Lena Sommestad att mötet var en framgång.

– Det är en enormt stor glädje. Detta var en riktig rysare i slutet om vi skulle nå ända fram, men nu har vi fått ett beslut här i Montreal som verkligen ger oss allt vi hade önskat, säger Lena Sommestad.

När världens länder på lördagen avslutade sina diskussioner om hur man ska få bukt med växthuseffekten, så var det två viktiga punkter man till slut kunde enas om.

Straffsystem och fortsatta diskussioner
Dels ett straffsystem för de länder som inte lever upp till sina åtaganden om minskade utsläpp, dels om att fortsätta diskutera vad som ska hända när Kyotoavtalet löper ut 2012.

Men in i det sista såg det ut som mötet skulle sluta med ett fiasko. Ryssland ville få in en skrivelse som skulle göra det lättare för de länder som inte har några krav på sig minska växthusgasutsläppen att göra frivilliga minskningar, men det motsatte sig u-länderna bestämt. Ryssland släppte sedan i sista stund kravet.

Mötets stora framgång var ändå att USA överhuvudtaget gick med på att fortsätta att diskutera hur man ska lösa den svåra frågan om världens klimatförändnringar efter 2012.

USA ändrar sig
Tidigare har USA hotat att blockera alla sådana diskussioner, men nu är man alltså med på fortsatta samtal.

USA vägrar fortfarande att skriva under Kyotoavtalet, och ingenting tyder på att USA skulle bli mer förhandlingsvilliga de närmaste åren. Men Sveriges miljöminister Lena Sommestad är ändå optimistisk.

– Det är naturligtvis så att miljöutmaningarna i världen är så dramatiska och stora att man många gånger kan känna förtvivlan, inte minst för att det går långsamt. Ändå känner jag en optimism. Vi kommer inte alltid att ha samma president i Vita Huset, säger Lena Sommestad.

Sara Stenholm, Montreal
sara.stenholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".