''Globalisering inte enbart av ondo''

Globaliseringen har i stort lett till ökat välstånd i världen. Det är slutsatserna i en ekonomisk analys som EU-kommissionen har beställt, efter de senaste årens intensiva globaliseringsdebatt, där många kritiska röster har höjts.
Det är EU-kommissionens ordförande Romano Prodi som beställt analysen som presenteras senare i sommar. Bakgrunden är den kraftiga kritik mot globaliseringen som under senare år fått engagerade och ibland våldsamma aktivister att demonstrera på de europeiska gatorna. Stor ojämlikhet I sin genomgång av befintliga data konstaterar ekonomerna att det absoluta antalet fattiga har sjunkit de senaste 50 åren, tack vare ett ökat handelsutbyte bland annat, men rapporten slår också fast att den ekonomiska ojämlikheten i världen aldrig har varit större. Medan medan många länder har blivit rikare så har andra halkat hjälplöst efter, framför allt i Afrika, men det beror på att länderna där inte har haft resurserna att ta till vara på de möjligheter som globaliseringen innebär, enligt ekonomerna. Fel på flera punkter I en sammanfattning av rapporten listar ekonomerna flera av globaliseringskritikernas argument och menar att att de har fel på flera punkter. Till exempel att det är det för enkelt att utse multinationella företag till skurkar, eftersom de med sina investeringar ofta för över kunskaper till u-länder och skapar arbetstillfällen där. Och när det gäller miljöförstöringen finns det inget som visar att globaliserade företag skulle sköta sig sämre än inhemska, enligt författarna. Rätt på flera punkter Men samtidigt ger rapporten också gatudemonstranterna rätt på flera punkter: Nivån på biståndet till fattiga länder är bedrövligt låg just nu. Världsbanken och Internationella Valutafonden får kritik för att de inte lyckats göra mer för u-länderna. Författarna håller också med om att patentreglerna inom världshandelsorgansiationen WTO inte har fungerat som de ska, utan har hindrat fattiga länder att få tillång till billiga aidsmediciner till exempel. Rapporten kommer också med några korta rekommendationer till uppdragsgivaren EU om hur unionen kan bidra till att minska orättvisorna. Det handlar bland annat om att släppa in fler produkter från u-länderna på den europeiska marknaden, och att öka biståndet, men framför allt att börja intressera sig mer än bara flyktigt för globaliseringsfrågor.
Maria Sjöqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".