Ahmed Yusuf.

Aktion för svensksomalier gav 50 000

Svensksomaliern Ahmed Yusuf som i fyra år utsatts för FN:s terrorsanktioner fick på ett möte på lördagen stöd från ett 50-tal svenskar som i protest mot sanktionerna skänkte Ahmed Yusuf 1 000 kronor var. Detta är förbjudet i lagen, men de som skänker pengar vill väcka opionion för Ahmed Yusufs situation.

– Vi hävdar att det är vi som hävdar lag och rätt. Vi hänger ju upp vår aktion på det skydd som finns i svenska grundlagen för medborgerliga rättigheter. Medan den EU-förordning som är utfärdad, som bara är en avskrift av ett beslut som togs i FN:s säkerhetsråd, som i sin tur är en avskrift av ett påbud från president George W Bush, är helt rättsvidrig och orättmätig och inte har någonting med lag och rätt att göra, anser vi, säger journalisten Mikael Nyberg, som var en av talarna på mötet i Rinkeby Folkets hus i Stockholm

Vill provocera
Ett 50-tal mer eller mindre kända svenskar ger på lördagen 1 000 kronor var plus sociala avgifter till Ahmed Yusuf för att provocera den EU-förordning som säger att han inte får ha några inkomster.

Bland de kända personerna märks till exempel förre åklagaren i Haagtribunalen, Erik Östberg, förre finansministern Kjell Olof Feldt, Transportarbetarförbundets ordförande Per Winberg och Nobelstiftelsens förre vd Stig Ramel.

Ahmed Yusuf har i fyra år varit utsatt för FN:s terrorsanktioner på grund av att han var engagerad i al-Barakaat, ett banksystem för att förmedla pengar till Somalia.

USA har backat om al-Barakaat
Detta ansåg USA försåg terroristorganisationer som al-Qaida med pengar. Idag säger USA att det inte längre är bevisat att al-Barakaat har kopplingar till terroristorganisationer. Men sanktionerna mot Ahmed Yusuf ligger kvar i EU och Sverige.

Ahmed Yusuf själv anser att det nu behövs politiska initiativ från riksdag och regering för att något ska hända.

– Den juridiska processen är bara en process. Nu väntar jag på att politikerna ska göra någonting. Frågan är politisk, inte bara juridisk. Om den ska kunna lösas måste det ske genom politiken, säger Ahmed Yusuf.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".