USA:s militär utreder film på internet

Den amerikanska militären har inlett en formell kriminalutredning om ett av dess kontrakterade säkerhetsföretag ägnat sig godtyckligt beskjutande av civila irakier. Utredningen är föranledd av en videofilm som spritts via internet.

Först förstår man inte exakt vad det är man ser. Det är filmat inifrån en bil, genom bakrutan och man hör under den pålagda musiken, Elvis Presleys ”Mystery Train”, korta eldskurar från automatvapen.

Men sen ser man hur skotten river upp vägbeläggningen, men ser skotten slå in i bilar som närmar sig bakifrån, man ser träffade bilar krascha in i andra fordon, krascha in i stenmurar.

Man ser människor fly ur kraschade bilar, och man ser, inne i bilen, den här, där videon är filmad, vid ett tillfälle, en automatkarbin flyttas tvärs över baksätet och man ser att det är från den här bilen som skotten kommer.

Det som den amerikanska militären nu utreder är om det brittiska säkerhetsföretaget Aegis Defence Services, med kontraktsuppdrag i Irak för amerikansk räkning, ägnat sig åt godtycklig beskjutning av civila irakiska bilister.

Sambandet dit är att videon först dök upp på en av bolagets tidigare anställdas hemsida.

Bolaget utreder också videons ursprung och vad den visar.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".