C-ungdom vill skrota energisamarbetet

Kärnkraftsfrågan är ett stort problem för centerpartiet och den borgerliga alliansen. På partiets förtroenderåd krävde centerpartiets ungdomsförbund att partiet ska göra upp med alliansen och bryta uppgörelsen med vänsterpartiet och socialdemokraterna, men förslaget röstades ner.

– Jag tycker det är rimligt att om vi ska ingå i en regering att vi faktiskt ser till att vi löser energipolitiken tillsammans med den regering vi vill sitta i. Jag kan inte försvara ett vänsterprassel tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet under en borgerlig regering, säger ungdomsförbundets ordförande Fredrick Federley.

Hur skulle det se ut om det blev så?

– Jag tror att det vore förödande. Jag är rädd att det skulle komma att upprepa hela bilden av centerpartiet i regeringarna under 70- och 80-talet, när vi var problembarnet. Det har jag ingen lust med, säger ungdomsförbundets ordförande.

Centerpartiet har gjort upp med socialdemokraterna och vänsterpartiet om att stänga Barsebäck och på sikt vill partierna avveckla kärnkraften.

Inga årtal är fastslagna och tanken är att de tre partierna nästa mandatperiod ska diskutera fortsättningen.

Ohållbart i ny regering
Fredrick Federley tycker att det vore ohållbart för centern att sitta i en borgerlig regering och samtidigt förhandla med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

De borgerliga partierna kräver också ändrad linje.

Ger inte centern besked om att den borgerliga alliansen gäller kommer kärnkraften plåga partiet i valrörelsen och blockera övriga frågor, tror Federly.

– Ända fram till valdagen kunde vi ha pratat om hur vi ska skapa de nya jobben och förbättra för företagen istället för att svara på vilka vi ska göra upp med om energipolitiken. Jag tror att centerpartiet kommer att få svara på frågorna om och om igen, säger Federley.

Röstades ner av partiet
Men förtroenderådet röstade ner ungdomsförbundets förslag med stor majoritet.

Centerns energiförhandlare Eskil Erlandsson håller fast vid att socialdemokraterna behöver vara med för att det ska bli en långsiktig uppgörelse om kärnkraften.

Men möjligen, möjligen kan det bli förändringar fram till valet.

– Vi kan aldrig binda oss inför en framtid som vi inte vet något om. Nu har vi denna handlingslinje och den har fastslagits av centerstämman, säger centerpartiets energiförhandlare Eskil Erlandsson.

Tror du att det kan bli ett besked innan valrörelsen om en fördjupad diskussion med de borgerliga partierna?

– Ja, jag förutsätter att vi kan lösa ut den här frågan och att vi kan göra det så att väljaren har besked om vad som gäller, säger energiförhandlaren Eskil Erlandsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se