1 av 2
Robert Mugabe.
2 av 2
Jan Egeland.

Mugabe riktar agentanklagelser mot FN

I Zimbabwe kommer president Mugabe inte att ta emot fler sändebud från FN, som han stämplar som ”brittiska agenter”. Det sa han när regeringspartiet avslutade sin årliga kongress. Han medgav också för första gången att omfördelningen av jordbruksmark kanske var förknippad med misstag.

Utåt märktes inget av alla fraktionsstrider som pågår inom regeringspartiet Zanu-PF, som under sin årliga kongress hyllade sina egna politiska framsteg efter 25 år vid makten.

Men den ekonomiska krisen i Zimbabwe märks även för partidelegaterna, som har svårt att tanka sina bilar och svårt att få sina löner att räcka till de skyhöga matpriserna i utvalda stormarknader.

En inflation på 511 procent gör att prislapparna ändras varje dag.

De tre miljoner zimbabwier som inte har några löner, får hoppas på att FN:s matprogram kan hjälpa dem att överleva svälten.

Mugabe medgav misstag
I det tv-sända avslutningstalet på kongressen, medgav president Mugabe, att det kanske inte bara var torkan och resesanktioner från Europa, som var orsak till krisen.

När 4 000 vita storjordbrukare blev av med sin mark, var det för många oerfarna småbönder som fick mark, utan att få utsäde och annan utrustning. För många topptjänstemän lade beslag på farmer för att använda dem som semesterställen. Detta är misstag, som måste rättas till, sa Mugabe.

Det var den enda kritik som Zanu-PF tillät. Man använder sin totala makt i Zimbabwe för att stifta lagar som tystar andra kritiker.

Skarp FN-kritik
FN:s nödhjälpssamordnare, Jan Egeland, som just avslutat en inspektionsresa i Zimbabwe, beskrev situationen som en härdsmälta.

– Det är rätt och slätt en fullständig social kollaps, säger Jan Egeland.

President Mugabe dundrar nu mot Egeland, och kallar honom ”en hycklare och en förbannad lögnare” och undanber sig fler brittiska agenter, som kallar sig FN:s sändebud.

Ny lagar hotar hjälpen
En lag finns redan, som förbjuder alla frivilligorganisationer som får utländskt stöd, att verka i landet.

Den har Mugabe inte skrivit under ännu, eftersom just dessa organisationer står för mycket av det sociala stödet i Zimbabwe i form av mat till skolor, medicin till aidssjuka och att hjälpa FN distribuera mat till alla hungrande.

En annan lag har precis införts som innebär att kritiker mot regimen kan mista sitt medborgarskap.

I helgen fick en chefredaktör för landets enda, två kvarvarande oberoende tidningar och oppositionens talesman uppleva att deras pass konfiskerades.

Lämnar de Zimbabwe illegalt, nationaliseras alla deras tillgångar, vilket ett flertal bankmän, politiker och journalister redan upplevt.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".