Jordbruksstöd hotar rättvis handel

Ska något så simpelt som tomater kunna stjälpa flera års förhandlingar för att nå en rättvisare global handelsordning? Det ser inte bättre ut. När Världshandelsorganisationen WTO samlas i Hongkong i december är det jordbruksfrågorna, som är ett av de största hoten.

EU:s jordbrukspolitik i är en av de allra största bromsklossarna.

Handelsministrar från 148 länder ska under några dagar i Hongkong förhandla fram nya globala handelsavtal.

Skapa tillväxt
Handelshinder ska reduceras så att världshandeln underlättas. Världsekonomin kommer då att växa, utvecklingsländernas ekonomier får en skjuts och miljoner människor kommer att lyftas ur fattigdom. Åtminstone är det den förhärskande ekonomiska analysen.

Förhandlingarna följs också av hjälporganisationer från hela världen.

Maud Johansson på Forum Syd finns bland dem.

– Det är viktigt att få stopp på dumpningen av jordbruksvaror, att man säljer till underpris. Det är destruktivt för utvecklingen av jordbruket i många fattiga länder, säger hon.

Oenighet om tomater
Som ett exempel på europeiska jordbrukssubventioner kan man ta tomater.

EU subventionerar europeiska tomater med 300 miljoner euro varje år, det är mer än 2 500 miljoner kronor. Pengarna går i huvudsak till tomatförädlingsindustri i södra Europa och bidrar till att den är världsledande.

Andra tomatodlare som Chile och Sydafrika får inget stöd, alltså är deras tomater dyrare.

Inom EU finns det skarpa motsättningar när det gäller jordbruksstödet. En grupp länder med Frankrike i spetsen slår med näbbar och klor vakt om jordbruksstödet. Andra länder, däribland Sverige arbetar för att det ska fasas ut.

Rika länders stöd till jordbruket är utan tvivel det mest skadliga och oförsvarliga, säger Världsbankens chef Paul Wolfowitz, att reducera handelshinder på detta område är nyckeln till att reducera fattigdomen.

Slopandet av jordbrukssubventioner är också det pris en grupp utvecklingsländer kräver för att gå med på att förenkla handeln med industrivaror och tjänster.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".