Koreanska risodlare protesterar mot WTO

I Hongkong hölls på söndagen demonstrationer mot världshandelsorganisationen WTO, som på tisdag nästa vecka inleder sitt möte i staden. Omkring 9 000 poliser med kravallutrustning och tårgas har kallats in.

Talkörer mot WTO, giftspindlar i papier machier som symboler för organisationen och modeller av uthungrade människor för att visa hur WTO:s politik missgynnar de redan fattiga.

Förutom de 6 000 delegaterna och 3 000 journalisterna beräknas också tusentals demonstranter vara på väg hit till Hongkong.

Många är missnöjda sydkoreaner.

– Ris som importerat genom frihandeln hotar förstöra livet för våra egna lantarbetare. Idag är vi en grupp på 40 stycken här, i morgon 1 000 till, därefter kanske ytterligare 1 000, säger en sydkoreansk odlare.

Bland åskådarna står en av de svenska WTO-delegaterna, TCO:s kanslichef Bengt Nörby, som håller med om en del av kritiken.

– Det är för lite inslag av demokratiska, fackliga och mänskliga rättigheter. Det handlar mera om kvoter och tullar, säger Bengt Nörby.

Får du gehör för det när du talar med andra delegater?

– Jag tycker numera att vi får relativt bra gehör inom den svenska delegationen, men man får inte glömma bort att Sverige förhandlar via EU. Därför kan vi inte agera som en självständig egen part, utan måste kompromissa med de övriga EU-länderna, säger TCO:s kanslichef Bengt Nörby.

Anders Wennersten, Hongkong
anders.wennersten@sr.se