Fler jobbar åt regeringen trots färre beslut

Allt fler tjänstemän arbetar på regeringskansliet, trots att regeringen lägger färre förslag till riksdagen än för tio år sedan och fattar färre beslut på sina möten.

En orsak kan vara att EU ställer högre krav på arbetet, säger Jan Landahl, som är förvaltningschef på regeringskansliet.

Enligt TV 8:as program Kontrollkommissionen som sänds på söndagskvällen finns det ungfär 1 000 fler anställda i regeringskansliet nu jämfört med 1994.

Sedan dess har samtidigt antalet regeringsförslag till riksdagen nästan halverats och antalet beslut som regeringen fattar på sina möten gått ner med 40 procent.

Att det skett beror inte bara på EU, även om samarbetet gör frågorna mer komplicerade.

Enligt Landahl krävs mer diskussioner och förhandlingar med andra grupper och organisationer. Fler vanliga svenskar och journalister hör också av sig med frågor till regeringskansliet.

Att regeringen fattar färre beslut beror, enligt Landahl, på att många frågor medvetet flyttats till myndigheter och domstolar för att regeringen ska slippa dem.

Att regeringskanliset blivit mer ineffektivt tror inte förvaltningschefen Jan Landahl.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".