Polischef gripen för dödsskjutning i Kina

I Kina har myndigheterna, efter flera dagars tystnad, gripit en lokal polischef, som var ansvarig för att polisen öppnade eld mot demonstrerande bönder i en by i provinsen Guangdong i tisdags. Händelsen befaras vara den värsta attacken mot civila i Kina sedan massakern på Himmelska fridens torg för 16 år sedan.

Det var i samband med demonstrationer mot ett planerat kraftverksbygge vid Shanwei i södra Kina som polis först använde tårgas i ett försök att skingra hundratals protesterande bybor och senare alltså öppnade eld.

I tidningarna finns bilder på skadade och döda, bland annat på en man med ett skotthål rakt i bröstet.

Officiellt har tre personer avlidit, men uppgifter i de lokala medierna talar om drygt 20-talet döda personer.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International var det här första gången efter massakern på Himmelska fridens torg 1989, som kinesisk polis skjutit skarpt mot demonstranter.

Den lokala regeringen i provinsen Guangdong har lovat att utreda fallet ordentligt. Den person som beordrade eldgivning har gripits.

Protester mot korruption, ökade klyftor mellan fattiga och rika och tvångsinlösen av land blir allt vanligare på landsbygden i Kina.

I Shanwei har befolkningen sedan i juni gång på gång protesterat för att få ersättning för mark de måste lämna ifrån sig.

Anders Wennersten, Hongkong
anders.wennersten@sr.se