Michelle Bachelet vann valet i Chile

Som väntat segrade socialisten Michelle Bachelet i presidentvalet i Chile på söndagen. Men hennes 46 procent innebär ändå att det krävs en andra valomgång, den 15 januari. Motkandidat då blir företagaren Sebastian Pinera.

Michelle Bachelet såg lycklig ut när hon sent på söndagskvällen talade till sina anhängare. Hon betonade att även om det nu krävs en andra valomgång, så fick hon över en miljon fler röster än tvåan, Sebastian Pinera.

Men när Pinera, bara några kvarter längre bort talade, så framställde han sig också som en segrare, trots att han bara fått 26 procent av rösterna.

– Det här var första steget, sa Pinera, den 15 januari tar vi det andra för att börja förändringen av vårt lands öde.

Pineras optimism var inte helt gripen ur luften.

Vid hans sida stod Joaquín Lavin, den andre högerkandidaten, som kom trea och som nu lovade att satsa all energi på att stödja Pinera i den andra valomgången.

Lägger man ihop de två högerkandidaternas röster så blir det nästan en halv miljon fler än Bachelets.

Men Michelle Bachelet är ändå favorit. De flesta av den dryga halvmiljonen som röstade på den utomparlamentariska vänsterns kandidat, Tomas Hirsch, kommer att rösta på henne i den andra valomgången.

Men förmodligen kommer också många av högerkandidaternas väljare att göra det. Ett tungt skäl för det är resultatet av parlamentsvalet som också genomfördes på söndagen.

– För första gången har vi vunnit majoritet i parlamentets båda kamrar, och det, sade Michelle Bachelet, ger oss bättre förutsättningar än någonsin för att kunna genomföra vårt program.

Skulle däremot Pinera bli president, så skulle hans arbete lätt kunna paralyseras av ett fientligt parlament.

Och är det någonting chilenarna inte vill ha, oavsett var dom står politiskt, det är just en inoperativ regering.

Lars Palmgren, Santiago lars.palmgren@sr.se