Transport: LO-ledningen motarbetar oss

Transportarbetareförbundet känner sig motarbetat av LO-ledningen och övriga LO-förbund. Detta sedan LO:s styrelse beslutat att Transport inte längre får organisera 330 arbetare på flygmotorverkstan VAES i Bromma.

Istället är det Industrifacket Metall som ska ha dem som medlemmar och det är ett brott mot LO:s principer, anser Transports ordförande Per Winberg.

– De stora förbunden har företräde när det gäller att tolka organisationsplanen.

Vad har du för belägg för ett sådant uttalande?

– Jag kan inte att det har hänt i någon större omfattning att Metall eller Kommunal har väckt gränsdragningsfrågor där LO:s arbetsutskott inte har gått på den linjen

En av ledamöterna i arbetsutskottet är LO:s förste vice ordförande Erland Olausson. Han håller inte med.

– Nej, jag ska inte ta i, men jag tycker nästan att det är personligt förolämpande. Vi fattar samma beslut oberoende av vilket förbund som är inblandat. Vi följer de principer som gäller enligt organisationsplanen. Skulle vi inte göra det skulle vi hamna i en hopplös situation, säger Erland Olausson.

LO har principer för hur olika yrkesgrupper ska fördelas mellan förbunden. Men några gånger per år blir förbunden osams hur gränserna ska dras. Kan inte förbunden själva lösa en tvist så dömer LO:s styrelse.

Tidigare har transport blivit av med en hel del bussförare till Kommunal.

I den senaste tvisten, där Metall krävde att få 330 arbetare på en flygmotorverkstad som medlemmar, fick Transport inte stöd från något annat LO-förbund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".