Utevistelse ett krav.

150 ridskolor hotas av nedläggning

Många ridskolor runt om i landet hotas av nedläggning om djurskyddsmyndigheten får igenom sina nya krav på förbättrad hästhållning. Djurskyddsmyndigheten vill att alla hästar ska ha rätt att vistas ute i hage varje dag men många ridskolor saknar hagmarker.

– 30 procent kan inte tillfredställa kravet på utevistelse varje dag. De kan inte ligga kvar på samma plats. Genomförs förslaget måste man stänga tills man hittar en annan lokalisering, säger Sven Tolling, ordförande för Svenska Ridsportförbundet.

Drabbar unga ridande tjejer
Över 150 av Sveriges 550 ridskolor hotas av nedläggning om det blir lag på att alla hästar varje dag ska kunna gå ut och röra sig fritt i hage.

Bristen på hagmarker i främst de större städerna skulle omöjliggöra mycket av den stadsnära ridsporten och det skulle främst drabba ridande unga tjejer.

– Resultatet blir allvarligt eftersom kravet på utomhusvistelse inte kan uppfyllas på ett större antal ridskolor. Det här kommer att påverka hela vår ungdomsverksamhet, säger Sven Tolling.

”Man kanske måste flytta ut dem”
Ridsportförbundets ordförande Sven Tolling motsätter sig Djurskyddsmyndighetens förslag att även ridskolehästar i tätorter ska har rätt tilldaglig utevistelse.

Men Åsa Regnander Dal som är hästansvarig på Djurskyddsmyndigheten ifrågasätter om ridskolor verkligen ska ligga inne i städerna.

– Då måste man fråga sig om det är lämpligt att ha ridskolor i tätorter. Man kanske måste flytta ut dem utanför tätorten, för hästarnas skull, säger hon.

Gustaf Klarin
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".