Saddams anhängare stöder nu Irakvalet

I Irak gör den sunnimuslimska Saddam Hussein-lojala motståndsrörelsen nu en helomvändning och uppmanar sunniterna att rösta i parlamentsvalet. De kommer också att hjälpa till att skydda vallokalerna från väpnade attacker.

På måndagen börjar parlamentsvalet i Irak på sjukhus, militärförläggningar och fängelser. På tisdag börjar röstningen utomlands, bland annat i Sverige, och på torsdag är det den stora valdagen i det första riktiga parlamentsvalet i Irak efter diktatorn Saddam Husseins fall.

Sunniterna underrepresenterade
Många av hans sunnimuslimska supportrar har hittills vägrat att delta i den politiska processen och det har bland annat medfört att sunniterna varit starkt underrepresenterade i den folkförsamling som valdes i januari i år.

Men nu skall det bli ändring på det. I sunnimuslimska fästen som städerna Fallujah och Ramadi, där motståndsrörelsen är mycket stark uppmanas folk att verkligen gå och rösta den här gången. Och inte bara det, den irakiske al-Qaidaledaren Abu Musab al-Zarqawi varnas för att försöka störa valet med väpnade överfall eller bombattacker.

De Saddam Hussein-trogna motståndsgrupperna säger att de kommer att hjälpa till med att skydda vallokalerna.

Det här tydliggör den spricka som hela tiden har funnits i motståndet mot den USA-ledda utländska närvaron i Irak. På ena sidan står de sekulära anhängarna till det gamla Baathpartiet och Saddam Hussein.

Kan förändra den politiska bilden
På den andra sidan står dom fundamentalistiska islamistiska grupperna. Hittills har de kunnat samarbeta förenade av ett gemensamt USA-hat. Nu skiljs de åt, åtminstone för ett tag.

Om sunnimuslimerna nu verkligen går till valurnorna kommer det att förändra den politiska bilden i Irak. Den nuvarande shiamuslimska-kurdiska styrande alliansen kommer att försvagas. Men det ger samtidigt en mer rättvis bild av det politiskt, religiöst och etniskt komplicerade och splittrade Irak.

Christer Fridén, Erbil i irakiska Kurdistan
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".