Förvånad över svensk nationalism

Sydafrikanska försäkringsbolaget Old Mutuals vd Jim Sutcliffe har svårt att förstå de nationella känslorna som budet på Skandia rört upp i Sverige -det säger han till Sydafrikanska tidningar. På fredag beräknas köpet av över 50 procent av aktierna i Skandia gå i genom och Old Mutuals vd räknar också med att motståndet från Skandias styrelse kommer att minska fram till dess.

Spelet är över för Skandia, är rubriken i en sydafrikansk tidning. Lokala analytiker anser att affären redan är i hamn, och frågan är bara hur många av aktieägarna i Skandia som kommer att säga ja till ett övertagande.

Old Mutuals vd Jim Sutcliffe hävdar att han redan har mer än 50 procents stöd och att motståndet i Skandia och hos styrelsen inskränker sig till 15 procent; ett motstånd som stadigt vittrar bort.
Old Mutual sänkte sitt mål, att 90 procent av aktieägarna i Skandia skulle säga ja till övertagandet - ett mål som skulle gett Old Mutual möjlighet att avnotera Skandia från börsen - och nöjer sig nu med 60 procent, för att kunna förklara affären som villkorslös.

Old Mutual har tillmötesgått alla byråkratiska och finansiella krav från Sverige, och VD Jim Sutcliffe har ansträngt sig för att ta del av det svenska företagsklimatet. Och pekar bl a på Wallenbergssfären, som bygger sitt imperium på kontroll snarare än absolut ägarmakt.

Hoppas på försoning

Och kan inte riktigt förstå de nationalistiska känslorna som har blåst upp över Sverige - känslor som inte märktes när dom svenska flaggskeppen Volvo och SAAB såldes till utländska ägare.
Men på fredag, som är slutdatum för budet på Skandia, så hoppas Jim Sutcliffe att han kan försonas med Skandias VD Hans-Erik Andersson.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg

vincent.dahlback@sr.se