Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera olösta frågor inför EU:s budgetmöte

I veckan ska den bittra striden om EU:s nya långtidsbudget avgöras. Om länderna inte kan enas på toppmötet på torsdag och fredag kan ett avgörande om hur pengarna ska fördelas dröja ända till nästa höst.

Det är flera stora frågor som Storbritannien måste försöka lösa innan deras tid som ordförande är slut vid årsskiftet.

Storbritannien vägrar ge upp sitt krav på en omfattande granskning av EU:s budget. Framför allt av jordbrukspolitiken som slukar ca 40 procent av EU:s kassa.

Det ska ske 2008 säger britterna. Men Frankrike och några andra nationer som också får mycket stora bidrag ur jordbrukskassan säger att det inte kan ske förrän den nuvarande jordbruksuppgörelsen löper ut 2013.

De håller istället fast vid sitt krav på att Storbritannien ska släppa sin stora rabatt på medlemsavgiften till EU.

Skilda uppfattningar
Det handlar om vitt skilda uppfattningar om hur man ska frigöra mer pengar till nödvändiga investeringar i de nya fattiga medlemsländerna och kunna satsa mer på forskning, utveckling och nya moderna näringar istället för jordbruket.

Storbritannien föreslog i förra veckan att istället minska bidragen till de nya medlemsländerna i ett försök att komma förbi de motsättningar som förlamat EU:s budgetdiskussioner ända sedan toppmötet i juni.

Men de flesta andra EU-länderna gjorde tummen ned och nu väntar ett nytt budgetförslag. Premiärminister Tony Blair sätter nu allt på ett kort och tänker inte presentera sitt nya budgetförslag förrän strax före toppmötet på torsdag och fredag.

Blair hoppas att viljan bland EU-länderna att få budgetstriden ur världen ska visa sig starkare än lusten att slakta den brittiska rabatten.

Storbritannien har fått kritik för att de inte fått tillräckligt mycket ur händerna under sitt ordförandeskap. En överenskommelse om EU:s nästa långtidsbudget skulle vara en fjäder i hatten men det behövs fler.

Arbetsdirektiv ännu olöst fråga
Den viktiga frågan om ett nytt arbetstidsdirektiv kunde inte lösas vid arbetsmarknadsministrarnas möte i torsdags. Nu är oron stor i de länder, bland annat Sverige, som vill skydda sina arbetstidsregler mot möjligheter till undantag.

Storbritannien vill också försäkra sig om att EU:s utvidgning fortsätter som planerat. De vill att även Makdonien ska få status som EU:s kandidatland, men flera länder väntas säga nej. Frankrike, Danmark och Nederländerna vill bromsa den fortsatta utvidgningen av oro för kritiska hemmaopinioner.

Britterna har nu en vecka på sig att försöka lösa dessa frågor för att slippa kritik för ett misslyckat ordförandeskap.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".