Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ökat väljarstöd för socialdemokraterna

Publicerat måndag 12 december 2005 kl 12.17

Trots den stenhårda kritiken mot regeringen i katastrofkommissionens rapport efter tsunamin, går sicialdemokraterna framåt med fyra procentenheter i en färsk opinionsundersökning som gjorts efter det att rapporten presenterades. Statsvetaren Sören Holmberg är förvånad.

Antingen är det bara ett statistiskt fenomen eller så är det något helt nytt bland väljarnas beteende. Så kommenterar statsvetaren Sören Holmberg dagens opinionsmätning som gjorts av opinionsinstitutet Ruab och som presenteras i Dagens Industri.

I samma mätning minskar moderaterna med tre procentenheter. Och att det regeringsbärande partiet så kraftigt går framåt i opinionen när man fått så hård kritik är förvånande för valforskarna. Traditionellt sett brukar ett parti förlora i stöd när man får så stark kritik som i rapporten. Och att socialdemokraterna nu går framåt istället överraskar moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin.

– Lite förvånande är det nog trots allt, ungefär som statsvetarna säger. Nu får vi väl vänta och se vad de här undersökningarna som kommer framöver, Sifo på söndag till exempel, säger. Men det är klart att det är en varningsklocka för oss och för alliansen.

Ni backar ju tydligast av de borgerliga partierna och ni är kanske dem som tydligast har sagt att ni ska vänta med en misstroendeförklaring mot regeringen. Kan det ha spelat roll tror du?

– Det är möjligt att det har det. Men å andra sidan på lång sikt så tror ju vi att riktiga handlingar är viktigare än handlingar som bara är symbolåtgärder.

Ja, det kommer alltså fler opinionsmätningar från andra institut inom kort och först om de visar samma sak som dagens mätning så kan man alltså se ett nytt beteende bland väljarna. Först då vill statsvetaren Sören Holmberg låta sig intervjuas i frågan.

Men en klar tendens i de senaste mätningarna är iallafall att den borgerliga alliansens försprång mot regeringen och samarbetspartierna, som ett tag var uppe i drygt 10 procent nu nästan helt är borta. Och Sven-Otto Littorin i moderaterna lanserar följande förklaring:

– Jag tror att vi har varit tystare nu på slutet än vad vi har behövt och skulle ha varit. Vi har efter Bankerydsmötet gått in i vårt inre arbete i de olika programarbetsgrupperna och där måste vi naturligtvis höja rösten, synas bättre och presentera för väljarna vad vi vill åstadkomma efter ett maktskifte.

Gör ni också analysen att väljarkåren är mer svåranalyserad än för 20 år sedan?

– Det skulle jag definitivt säga. Det rör sig fortare, det är fler osäkra och folk har inte de gamla lojalitetsbanden som man hade kanske för 20 år sedan utan man rör sig snabbare över hela det politiska spektrat, säger Sven-Otto Littorin, partisekreterare i moderaterna.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".