Electrolux lägger ner i Nürnberg

Electrolux tyska dotterbolag AEG:s fabrik i Nürnberg läggs ned i slutet av 2007. Det beslutade styrelsen på måndagen. I Nürnberg hotar facket med kostsamma motaktioner.

De 1750 anställda samlades under eftermiddagen utanför fabriksportarna vid AEG-verken i Nürnberg. Där hotade facket med att ge Electrolux en ordentlig match de närmsta månaderna.

Vad det innebär är än så länge oklart, men IG-Metall har tidigare hotat med att dra igång en europeisk köpbojkott av koncernens hushållsprodukter om fabriken läggs ned.

Produktionen för dyr
I Nürnberg producerar Electrolux torktumlare och disk- och tvättmaskiner under det anrika tyska märket AEG. Enligt koncernledningen i Stockholm är produktionskostnaderna för höga och för varje tvättmaskin tillverkad i Nürnberg gör Electrolux en förlust på 60 euro.

Produktionen ska nu fasas ut fram till 2007 och flyttas till fabriker i Polen. Kostnaden för nedläggningen beräknas bli 2,3 miljarder kronor.

För staden Nürnberg i Bayern innebär beslutet att en av de sista stora fabrikerna försvinner. Borgmästern Ulrich Maly säger att beslutet visar en total brist på förståelse för AEG-verkens 80-åriga historia i staden.

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".