Spanska polisens bild på Gotovina på väg till Haag.

Rättegången inledd mot Gotovina

Uppdaterad 16:45
Rättegången mot den misstänkte kroatiske krigsförbrytaren Ante Gotovina började på måndagen i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.  Den kroatiske före detta generalen ställs inför rätta för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Rättegången mot den misstänkte kroatiske krigsförbrytaren Ante Gotovina började på måndagen i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Gotovina greps i förra veckan på Kanarieöarna efter att ha varit på flykt i fyra år. Han ställs inför rätta för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Ante Gotovina ledde de kroatiska trupperna när den serbiska befolkningen drevs ut ur provinsen Krajina i augusti 1995. Tiotusentals serber drevs på flykten, byar brändes och minst 150 serber mördades av de kroatiska trupperna.

Förklarade sig oskyldig
FN:s åklagare anser att Gotovina visste eller hade skäl att känna till att styrkor som stod direkt under hans ledning planerade att mörda serber i provinsen. Men när den förre kroatiske generalen ställdes inför FN:s krigsförbrytartribunal på måndagen förklarade han sig oskyldig till samtliga sju åtalspunkter.

Ante Gotovina betraktas som krigshjälte i Kroatien och tiotusentals kroater protesterade under söndagen mot att han fördes till Haag för att ställas inför rätta. Men FN:s åklagare Carla del Ponte har en annan åsikt. Ante Gotovina står som nummerr tre, efter Radovan Karadzic och Ratko Mladic, på FN:s lista över eftersökta krigsförbrytare på Balkan.

Greps på Kanarieöarna
Nu ökar också pressen på Serbien att se till att de två bosnienserberna grips. Nato:s trupper på Balkan trappade på måndagen upp sökandet efter de sex misstänkta krigsförbrytare som fortfarande är på fri fot. Gotovina greps på Kanarieöarna förra veckan efter fyra år på flykt.

Han var brunbränd och såg avspänd ut när åtalet om svåra brott mot mänskliga rättigheter lästes upp och hans försvarare hoppades på en snabb och rättvis rättegång.

Bara fem procent av de tillfrågade i en kroatisk opinionsundersökning tror att Ante Gotovina är skyldig men den kroatiska regeringen vet att gripandet kommer att underlätta Kroatiens medlemsförhandlingar med EU.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".