Åtta personer åtalade i kopplerihärva

Åtta personer åtalas på måndagen för bland annat människohandel, människosmuggling och brott mot utlänningslagen. Enligt åklagaren har kvinnor från Rumänien, Bulgarien och Albanien lockats till Sverige, där de bjudits ut för sexuella tjänster.

– Det är totalt tre stycken personer i olika konstellationer som är åtalade för att ha varit delaktiga i att totalt sex stycken utländska kvinnor har kommit till Sverige under tre år. De skulle hit för sexuella ändamål, säger Ing-Marie Olsson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Linköping.

Åtalet rör totalt åtta personer, som misstänks för bland annat människohandel, människosmuggling, brott mot utlänningslagen och sexuellt utnyttjande av underårig.

Tre huvudåtalade
Tre personer, två män och en kvinna, åtalas för att ha lockat sex kvinnor och en ung flicka från Rumänien, Bulgarien och Albanien att komma till Sverige och jobba med hushållstjänster. Men iställer har de sedan bjudits ut för sexuella tjänster.

– Han lurade hit flickorna, kvinnorna, under förutsättning att de ska få jobb. När de kommer hit får de inte jobb utan de uppehåller sig här en stund och sedan ställs det krav på att de ska har tillbaka alla avgifter och pengar de har lagt ut. De har betalt resan hit, uppehälle och så vidare, berättar P-O Frisk, kriminalkommissarie i Sörmland.

Inga jobb fanns
När kvinnorna kommit till Sverige finns inget jobb. Istället tvingas de in i prostitution för att betala tillbaka pengar som människohandlarna lagt ut för kvinnornas biljetter och resor till Sverige. 

– Jag tycker det är oerhört tragiskt. Det är människor av kött och blod som har känslor. Inga schackpjäser. Man ska hantera dem med varsamhet, men så har inte skett här. Man har unyttjat dem i syfte att få pengar, säkerligen, säger Ing-Marie Olsson.

I några fall har de utnyttjade kvinnorna förts från Sverige vidare till Danmark. En av de huvudmisstänkta åtalas också för grovt sexuellt utnyttjande av underårig, efter att ha utnyttjat en bortförd flicka då hon bara var 12 år gammal.

Ytterligare fem personer åtalas för bland annat medhjälp till människohandel och människosmuggling, sexuellt utnyttjande av underårig och brott mot utlänningslagen, bland annat efter att ha arrangerat skenäktenskap för att få uppehållstillstånd i Sverige.

Omfattande härva
Åtalet ingår som en del av en omfattande härva av människohandel och koppleri som avslöjats av Rikskriminalpolisen till polisen i Sörmland och Internationella åklagarkammaren i Linköping.

I oktober dömdes två personer för grovt koppleri i Svea Hovrätt, efter att bland annat ha bedrivit koppleriverksamhet med två 17-åringar.

I bevisningen ingår bland annat hemlig telefonavlyssning, och telelistor från mobiltelefonsamtal.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Åsa Hägg, SR Sörmland
asa.hagg@sr.se