Electrolux i Torsvik hotas av nedläggning

Electrolux fabrik i Torsvik söder om Jönköping med 190 anställda hotas av nedläggning. Fabriken tillverkar kompakta hushållsmaskiner, till exempel bänkdiskmaskiner och små tvättmaskiner.

Produktionen har svårt att hävda sig i konkurrensen, säger Fredrik Ramén, europachef för diskmaskiner.

– Vi ser en ökad konkurrens och även en prispress på några av våra produkter, och då måste vi titta på andra möjligheter och alternativ, säger han.

Många spekulationer
Det har spekulerats en längre tid om att Torsviksfabriken strax söder om Jönköping står näst på tur i Electrolux genomgång av sina europeiska fabriker. På måndagen kom bekräftelsen på att företaget ska utreda en nedläggning.

Exakt hur lönsamheten ser ut för Torsviksfabriken avslöjar inte företaget, men konkurrensen är allt hårdare på världsmarknaden. Därför ska man utreda om verksamheten går att flytta till andra fabriker, på samma sätt som skedde med till exempel dammsugartillverkningen i Västervik.

Nedläggning troligt
Även om företagsledningen säger att man ska överväga alla möjligheter så är hoppet inte särskilt stort bland de nära 200 anställda. Caroline Sandberg och Camilla Oliw, båda montörer, räknar med att det blir en nedläggning.

– Det har varit så struligt fram och tillbaka så att vi har haft det på känn ganska länge. Det handlade bara om när det skulle ske, säger Caroline Sandberg.

– Ryktena har väl gått. Vi fick en ny vd som har lagt ner en fabrik tidigare, så det var inte helt oväntat, säger Camilla Oliw.

Hur känns det nu då?

– Som att det är dags att söka nytt jobb.

Daniel Rundqvist, Ekot
daniel.rundqvist@sr.sr

Jessica Sonelius, SR Jönköping
jessica.sonelius@sr.se