Svenskt näringsliv motsätter sig EU-miljökrav

Svenskt näringsliv motsätter sig kraven på att ersätta farliga kemikalier med mindre farliga. På tisdag fattar EU:s ministerråd beslut om EU:s omfattande förslag till kamikalielagstiftning.

I sista stund går nu Svenskt näringsliv ut och säger att man inte vill ha några krav på att farliga kemikalier ska bytas ut mot mindre farliga, den så kallade utbytesprincipen.

I ett brev till regeringen säger Svenskt näringsliv att sådana krav i förslaget är helt oacceptabla.

För de allra farligaste kemikalierna krävs enligt REACH-förslaget att man måste söka tillstånd för att få använda dem. Det är ämnen som bryts ner långsamt och byggs upp i näringskedjan, som är cancerframkallande eller hormonstörande.

För att få tillstånd måste man redovisa fakta om alternativa ämnen, som eventuellt är mindre hälso- och miljöfarliga. I sådana fall kan det bli krav på att kemikalierna ska bytas ut. Men det kravet tycker Svenskt näringsliv nu är orimligt.

– Om man producerar ett ämne så ska jag samtidigt ge lika mycket information om ett annat ämne som kanske en konkurrent producerar. Det känns orimligt, säger Inger Strömdahl, miljöchef vid Svenskt näringsliv.

I Sverige har man ju levt i många år nu med lagstiftningen och utbytesprincipen. Varför ska då Svenskt näringsliv backa från den principen?

– Det är en skillnad där. Jag ska göra en riskanalys av ett annat ämne än det jag själv producerar. Ur konkurrenssynpunkt känns det väldigt snedvridet.

Alla branschorganisationer hos er är ju inte med på det här. Till exempel byggindustrin vill ju ha utbytesprincipen.

– Det får du fråga byggindustrin om.

Hur ser du på det när du talar i Svenskt näringslivs namn?

– Jag har varit väldigt tydlig när säger att jag talar för merparten. Jag har också talat om att det finns andra med andra värderingar.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".