WTO-möte ska stävja piratkopieringen

På tisdag inleds WTO-mötet i Hong Kong där delegaterna bland annat ska försöka motverka piratkopieringen av dataprogram. Men inte långt från konventbyggnaden fortgår den illegala handeln som i Ostasien står för över hälften av alla mjukvaror och spel.

Shoppingparadiset Mong Kok. Gata efter gata och våning efter våning med småbutiker där några som alltid brukar hålla öppet nu har stängt. Det är just de butiker som normalt säljer piratkopierade dataspel med myndigheternas goda minne. Men inför och under WTO-mötet är dörrarna låsta. Men försäljningen fortsätter på andra ställen, bara inte längre lika öppet.

Ett tips från en diskret röst leder till ett rum på sjunde våningen i en vanlig kontorsbyggnad. Väggarna är fulla av bilder på numrerade spel.

Stora pengar i potten
Fem stycken kostar ungefär 100 kronor. Att köpa dem legalt på gatan skulle kosta över 2 000. Köparen får betala och vänta 20 minuter och sedan hämta ut varorna, nu på samma plats, annars ibland i en annan butik där de olika programkopiorna kan brännas direkt på beställning. Kunderna kommer och går.

Det ligger stora pengar i potten. Enligt organisationen Business Software Alliance, BSA, skulle en minskning till 2009 av andelen illegala kopieringar och nedladdningar från dagens 53 procent av marknaden till 43 procent innebära en försäljningsökning för mjukvaruföretagen med hundratals miljarder kronor.

Dessutom skulle det leda till en tre gånger snabbare tillväxt för branschen än under de senaste åren. Bara i Hongkong skulle en sådan tioprocentig minskning enligt BSA kunna ge 4 600 nya jobb.

Den illegala handeln fortsätter
Förutsatt alltså att köparna handlar legalt istället och inte tycker det då blir för dyrt.

I rummet på sjunde våningen fortsätter handeln och, säger försäljaren, kommer så att göra även under WTO-mötet när världens ögon är riktade hit mot Hongkong under diskussionerna hur de internationella avtalen om världshandeln ska utformas och dessutom kunna efterlevas.

Anders Wennersten, Hongkong
anders.wennersten@sr.se
anders.wennersten@sr.se