Gudrun Antemar, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

Grov kriminalitet hotar samhällsekonomin

Den ekonomiska brottsligheten kostar samhället flera 100 miljarder varje år. För att bättre kunna bekämpa den har Ekobrottsmyndigheten nu gjort en analys av vilka hot som finns mot samhällsekonomin. Ett av dem är att kopplingen mellan ekonomisk brottslighet och annan allvarlig brottslighet ökar.

– Det tar sig idag uttryck på så sätt att vinstpengar från annan allvarlig organiserad brottslighet, till exempel narkotikabrottslighet eller trafficking, plöjs ner i företag och används sedan för att begå ekonomisk brottslighet , säger Gudrun Antemar som är generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

De senaste åren har anmälda ekobrott ökat med nästan 50 procent. Trots det är de brott som upptäcks bara toppen av ett isberg säger man på Ekobrottsmyndigheten. Syftet med framtidsanalysen är att dels att förebygga brott, dels att komma åt den brottslighet som pågår.

Förutom bandet mellan den grova kriminaliteten och ekobrottsligheten talas det i analysen om brott på finansmarknaden, någonting som ekobrottsmyndigheten inte ser som ett stort hot idag, men som ändå måste bevakas och därför har man anställt personer med specialkompetens på det området.

Ett annat stort hot utgör den däremot den svarta sektorn eftersom tillväxten i branscher där det ofta förekommer skattefusk väntas öka.

– Då finns det en risk att de oseriösa och alltså olagliga företagarna inom dessa branscher tar en större andel än de seriösa företagarna av den växande marknad som blir vid en tillväxt.

Hur kommer man märka att ni satsar på de här områdena nu framöver?

– Vi har redan nu utsett särskilda poliser och särskilda åklagare som ska arbeta med den grövsta ekonomiska brottsligheten. Vi kommer också att satsa hårt när det gäller den mindre allvarliga brottsligheten och vi har redan nu ett system som vi kallar för mängdbrottsenheten.

– Det innebär ett snabbt och rättssäkert sätt att hantera den brottsligheten, säger Gudrun Antemar, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".