Putin höll tal om islam i Tjetjenien

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens nyvalda parlament fick en oväntad gäst. Vladimir Putin dök upp i den krigshärjade delrepublikens huvudstad Groznij för att närvara när det första tjetjenska parlamentet sedan det senaste kriget bröt ut 1999.

Den ryske presidenten Vladimir Putin ägnade det mesta av sitt tal åt islam.

– Ryssland har alltid varit den mest trofasta, lojala försvararen av islam, sa president Vladimir Putin och möttes av applåder av de tjetjenska nyvalda parlamentarikerna. En majoritet av dem från Kremltrogna partiet Jedinaja Russia, Förenade Ryssland.

Landade i helikopter
Putin landade med helikopter i Groznij för en knapp timmes visit vid öppnandet av det första tjetjenska parlamentet på nära sex år. Han ägnade större delen av sitt tal åt islam och dess vantolkare.

– Det värsta är alla de som kommit hit med vapen och med en förvriden tolkning av Koranen, helt främmande för folken i Kaukasus. De svärtar också ner hela världens muslimer med sina perverterade lögner, sade han.

Vid mötet flankerades president Putin av den lokale presidenten Alu Alkhanov och av den tillförordnade premiärministern Ramzan Kadyrov. Kadyrov, som sägs vara delrepublikens egentlige ledare, med stöd från Putin i Moskva.

Satt bredvid Kadyrov
Att Putin förlitar sig på den unge Kadyrov syntes tydligt vid mötet, där denne satt betydligt närmare Putin än den tjetjenske presidenten Alkhanov. En man som allmänt ses som en övergångsfigur i väntan på att Ramzan Kadyrov ska fylla 30 år, så att han i enlighet med delrepubllikens författning har rätt att bli president.

President Putin besökte Groznij för ett år sedan och lovade snabb återuppbyggnad av landet. Parlamentet är enligt Moskva en del av normaliseringen i den konfliktdrabbade delrepubliken. Men dagligen kommer rapporter om skottväxling och dödade. Någon officiell statistik från ryska inrikesministeriet över hur många militärer som dödats publiceras inte.

Maria Persson-Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".