Alliansen har spruckit. Foto: Christer Fridén/SR.

Kurderna förlorar inflytande i Irak

I Irak förbereder man sig inför torsdagens parlamentsval som ska sätta punkt för det provisoriska styret av landet. Hittills har kurderna haft ett stort inflytande över dagspolitiken i Irak. Det inflytandet kommer nu sannolikt att minska.

Ungefär 20 procent av Iraks befolkning är kurder, men kurderna har nästan 30 procent av platserna i den provisoriska folkförsamling som nu ska ersättas av ett nyvalt parlament.

Kurder på många höga poster
Det är en koalition mellan shiamuslimer och kurder som styr Irak i dag. Dessutom är Iraks nuvarande president kurd, och kurder finns på många inflytelserika poster i samhället. Till exempel är huvuddomaren i rättegången mot den störtade diktatorn Saddam Hussein kurd.

Men mycket pekar på att kurdernas inflytande i den irakiska dagspolitiken kommer att minska. Den partipolitiska allians som kurderna satte ihop inför folkförsamlingen har spruckit. Visserligen samarbetar de två stora partierna, PUK och KDP, fortfarande, men Kurdiska islamiska unionen hoppar av.

– Vi är inte nöjda med samarbetet. Vi vill spela en mer aktiv roll i politiken säger Abu Bakr Karwani, en av partiets talesmän.

Den kurdiska alliansen har spruckit
Han klagar också över att de andra kurdiska partierna inte har varit lika intresserade av att bekämpa korruptionen i samhället.

Det finns alltså inte längre någon enig kurdisk front. En annan sak som påtagligt kommer att minska det kurdiska inflytandet är att de arabiska sunnimuslimerna nu kommer att rösta i högre utsträckning än tidigare.

De kommer därför att få in många fler kandidater än tidigare, på kurdernas bekostnad. Det är inte alls säkert att det nuvarande egentligen ganska omaka shiamuslimska-kurdiska styret kan fortsätta efter parlamentsvalet.

Christer Fridén, Erbil, irakiska Kurdistan
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".