Naturgaskonflikt mellan Ryssland och Ukraina

En konflikt har blossat upp om priset på naturgas. Ryssland vill trefaldiga priset på naturgas till Ukraina. Konflikten hotar också gasleveranser till Europa, som går via Ukraina. Den ryske presidenten har en hård ton gentemot grannlandet.

De krediter från väst som Ukraina fått för energiprojekt rör sig kring miljarder dollar och är tillräckligt för att Ukraina ska kunna betala marknadspris för gas från Ryssland, förklarade den ryske presidenten under ett ministermöte.

Samtidigt sa han att tvisten om gaspriset inte påverkar ländernas goda relation.

Konflikt om gaspris
Konflikten handlar om hur mycket Ukraina ska betala för gasleveranser från statliga Gazprom. Bolaget vill höja priset per kubikmeter från 50 dollar till 160.

Det ukrainska gasbolaget Naftogaz säger dock att det har ett kontrakt med ryska Gazprom som gäller med de gamla priserna fram till 2013.

”Ukraina har råd”
Men president Putins linje är att Ukraina har råd att betala. Tidigare har det sett ut som att en lösning varit i sikte. Det sa också den ryske premiärministern Michail Fradkov när han i Bryssel lugnade oroade EU-länder vars gas från Ryssland levereras via Ukraina.

Gasleveranser till Europa kan stoppas
Om Ryssland stoppas sina leveranser till Ukraina kan Ukraina stoppa den ryska gasen till Europa som hämnd.

Putins utspel visar att Ryssland misstänker Ukraina för att berika sig på rysk bekostnad.

Presidenten sa också att ukrainarna betalar betydligt mindre för gasen än ryska medborgare gör. Det är inte rätt när Ukraina har råd med marknadspriser, sa Putin.

Maria Persson Löfgren, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".