Poliser åtalas efter EU-toppmötet

Fyra poliser åtalades på måndagen för tjänstefel i samband med insatsen mot Schillerska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg förra sommaren. Det beslutade biträdande överåklagare Agneta Blidberg idag.
Gymnasiet var förläggning för demonstranter som rest till Göteborg och polisen slog till mot skolan i jakten på en tysk terrorist. I samband med det tvingade polisen ett 80-tal ungdomar att ligga ner på den våta asfalten i en timme. I efterhand har 33 personer anmält händelsen till polisen. Åtalet gäller tjänstefel på två punkter - dels för olaga frihetsberövande av ungdomarna på skolgården och dels för att de tvingades ligga på marken utan att det fanns motiv för det, enligt åklagaren. Poliserna nekar till brott eftersom de hävdar att agerandet var nödvändigt och att de inte var chefer på platsen. Det är första gången som utredningarna om polisens agerande vid EU-toppmötet leder till åtal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".