Ericssonchefer åtalas

Fyra nuvarande eller tidigare chefer på telekombolaget Ericsson, åtalades på tisdagen för grovt försvårande av skattekontroll.

Åtalet är ett tillägg till det som väcktes redan i april i år. Chefsåklagare Lage Carlström anser att Ericsson har använt luftfakturor för att dölja utbetalningar till en bank i Österrike.

Sammanlagt ska omkring 388 miljoner kronor ha betalats ut via Ericssons tidigare dotterbolag, EMK, i Schweiz med hjälp av så kallade luftfakturor, det vill säga osanna fakturor, under åren 1999 och 2000. Enligt fakturorna skulle pengarna användas för sponsring - en typ av kostnad som företag har rätt att göra skatteavdrag för - men enligt åklagaren var huvuddelen av pengarna i själva verket delbetalningar för en skuld, på runt en miljard kronor, till banken i Österrike.

Tre av de misstänkta - Torbjörn Nilsson, strategichef och medlem i Ericssons koncernledning, Yngve Broberg, ekonomichef för Ericssons huvudkontor, och Liss-Olof Nenzell, tidigare chef för EMK i Schweiz - har redan tidigare åtalats för brottet som avser år 1999 och nu väcks åtal mot en fjärde person, Roland Hagman, koncerncontroller. Åtal väcks även mot alla fyra avseende år 2000.

Ericssons informationsdirektör Henry Sténson tillbakavisar anklagelserna om att bolaget skulle ha använt sig av osanna fakturor för att dölja betalningarna.

Anne Parichart Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".