Frankrike ökar trycket på EU

Inför EU:s toppmöte i Bryssel på torsdag ökar Frankrike trycket för att få igenom sina krav. Det senaste exemplet handlar om något som inte har med budgeten att göra, nämligen EU:s utvidgning.

Det är franske utrikesministern Philippe Douste-Blazy som hotar med att om det inte blir någon budgetuppgörelse den här veckan så blir det svårt att låta nya länder komma med i EU.

Vill ha sänkt moms
Hot om stoppad utvidgning är inte det enda Frankrike skjutit fram inför budgetförhandlingarna. Sedan tidigare har Frankrike krävt specialtillstånd för sänkt restaurangmoms.

Kravet är att få sänka momsen på krogen från 19,5 procent till 5,5 procent.

Fejd mellan Storbritannien och Frankrike
Ett tredje franskt krav gäller en globaliseringsfond. det är en EU-fond som ska ge pengar till orter och människor som drabbas av företagsnedläggningar.

Med alla dessa krav som ligger helt eller delvis utanför budgetens kärnfrågor står det klart att Frankrike på toppmötet blir den mest svårartade huvudvärken för EU:s ordförandeland Storbritannien.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".