Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oroande ekonomisk utveckling i Kina

I Kina beräknas statsskulden nu ha nått samma alarmerande nivå som den offentliga upplåningen i Japan, trots Kinas snabba ekonomiska tillväxt. En av de främsta orsakerna till detta är den snabbt växande pensionsskulden som byggs upp i de statliga företagen.
Kinas succéartade ekonomiska tillväxt börjar omges av allt flera frågetecken. Den offentligt redovisade ekonomiska statistiken bedöms i bästa fall som otillförlitlig av många internationella experter, marknadsanpassningen av Kinas storbanker som nu har påbörjats har avslöjat en bankkris av ofantliga dimensioner med lån i osäkra fordringar motsvarande 5000 miljarder kronor. Och pensionsåtaganden utan täckning inom den statsägda industrin bidrar till en statsskuld som förmodas uppgå till 130 procent av bruttonationalprodukten, väl i nivå med den ekonomiska krisens Japan. Miljonerna pensionärer blir snabbt allt fler i förhållande till den aktiva arbetsmarknaden och det finns ännu inte något nationellt fungerande pensionssystem. De statliga företagen är i många fall konkursmässiga och kan inte som förr betala pensionerna från lönebudgeten. Dagens anställda förutsätts spara till sina egna framtida pensioner, men dessa fonder används i praktiken till dagens pensionärer. Resultatet avspeglas i statsfinanserna. Regeringen försöker nu bygga upp ett system med kollektiva pensionsfonder, men Kina har ännu inte en fungerande kapitalmarknad som kan förmera detta väldiga pensionskapital. Kina har stort behov av utländska investeringar. Och Kinas miljardmarknad och låga kostnadsläge lockar med möjligheten till lönsamma satsningar. Men den stora statsskulden, bankkrisen och osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen i Kina uppfattas samtidigt som varningssignaler i den internationella finansvärlden. Börje Remdahl, Peking.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".