Kurder mest aktiva i svenskt Irakval

Trots att den egentliga valdagen i Irak inte är förrän på torsdag inleddes valet till det irakiska parlamentet på tisdagen i 15 länder, bland annat i Sverige. Under tre dagar kan 60 000 personer med irakiska pass, rösta i de tre svenska vallokalerna.

En av vallokalerna är i Angered i Göteborg där väktare står vid ingången till vallokalen. Med hjälp av metalldetektorer ska väktarna förhindra att skjutvapen och kanske knivar kommer in till själva vallokalen för att störa valet. Hittills har dock inget vapen eller kniv påträffats, utan det handlar mest om mobiltelefoner.

Utanför är det fest: kurdiska, vit-röd-gröna flaggor med en sol i mitten bärs runt av upprymda kurder.

– Det känns jättebra, underbart. Jag känner mig som ett barn, som ett nyfött barn här i Sverige, som en kurd och jag kommer att rösta, säger Diler Azis Ali.

Vad betyder valet?

– Irakiska folkets framtid, vad som ska hända i framtiden.

För Diler Azis Ali, är det självklart att rösta. Sammanlagt har han 19 olika koalitioner som alla säger sig kunna samarbeta i ett framtida irakiskt parlament att välja bland. Han sätter sitt kryss bakom den gröna skärmen, vid ett av dom 19 numren på valsedeln som är i A3-format. Han lägger ner papperet i den vita valurnan och så är valet över.

Men det är få arabiska sunnimuslimer här i vallokalen. Trots att sunnimuslimska ledare uppmanat sunnimuslimer att rösta, lyckas vi inte hitta några sunniter. De som är här, är tusentals kurder från södra Sverige.

– Vi är jätteglada när vi ser på framtiden, säger Chiman Abdulla som har åkt till Göteborg och till Angered från Växjö för att rösta.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Lasse Nilsson, Radio Göteborg
lars.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".