Vaccinfabrik ska skapas i Sverige

Sverige ska starta egen produktion av vaccin. Därom rådde politisk enighet när folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson bjöd in samtliga riksdagspartier för en diskussion om den svenska beredskapen vid en eventuell global epidemi av till exempel fågelinfluensa.

Enligt Morgan Johansson finns det flera skäl till att Sverige bör ha en egen produktion.

– Det ena är att vi vill ha tillgång till den nyaste tekniken för vaccintillverkning. Det andra är att vi under mellantiden, den tid det tar att bygga upp en produktion, också kan tillförsäkra att vi då har vaccintillgång för hela svenska folket om vi skulle drabbas av en pandemi.

– Skälet till att vi vill ha en egen produktion är att vi i en krissituation inte vill behöva ge oss ut på den öppna marknaden och ställa oss i kö bakom de andra som då kommer vilja köpa vaccin, utan vi måste ha tillgång till en egen produktion så att vi ska slippa stå där. I en sådan situation blir det verkligen huggsexa, säger Morgan Johansson.

Företag ska garantera vaccin
För att undvika det ska regeringen så snart som möjligt utse en förhandlingsperson som ska ha till uppgift att hitta lämpliga läkemedelsföretag.

Företaget ska kunna åta sig att bygga upp en produktion av vaccin, men också kunna garantera att kunna leverera de 18 miljoner doser som behövs till den svenska befolkningen om ett akut skulle uppstå före år 2010, då vaccinfabriken ska vara klar.

Omkring en miljard kommer vaccinfabriken att kosta, enligt Socialstyrelsen. Kostnaden ska delas mellan läkemedelsbolaget och staten. Men Morgan Johansson hoppas att de övriga nordiska länderna och kanske även de baltiska länderna ska samarbeta med Sverige.

Svar på WHO:s vädjan
Även om ett sådant samarbete inte skulle bli av är det viktigt att Sverige har en egen produktion, tycker Morgan Johansson.

– Det finns det, för vi vet att om vi skulle få en pandemi sprids den väldigt snabbt. Man kan dessutom lägga till att vi svarar på det här sättet också på den uppmaning som Världshälsoorganisationen har ställt till alla världens länder; att medverka till att höja produktionskapaciteten av vaccin i världen för att kunna klara en krissituation, säger han.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".