Ny kemikalielag antagen i Bryssel

Förslaget till ny kemikalielagstiftning för EU har röstats igenom vid ett ministermöte i Bryssel. Beslutet innebär att 30 000 kemikalier nu ska registreras för att få användas. De farligaste kemikalierna måste också riskvärderas.

Det var ordförandelandet Storbritanniens kompromissförslag som godkändes av rådet. Miljöminister Lena Sommestad kommenterar beslutet.

– Det här är ett av de största och viktigaste miljöpolitiska beslut som har fattats i EU. Vi har från svensk sida velat ha en mycket skarpare kemikalielagstiftning än vad vi får. Men sammantaget känner jag mig lättad och nöjd idag. Lobbyingen som har pågått in i det sista har inte lyckats, utan vi har kunnat hålla ställningarna och till och med skärpa de punkter som var viktiga för oss.

Men kravet på att byta ut farliga kemikalier blir ändå inte heltäckande? Hur kan du då försvara det?

– Vi har lagt en deklaration tillsammans med Danmark och Luxemburg och sagt att vi vill ha en bättre ersättningsprincip. Vi vill att man alltid byter ut farliga kemikalier mot mindre farliga. Samtidigt sa jag att jag var glad över att ordförandeskapet har ändrats sedan förra mötet, så att man kräver att företagen måste redovisa alternativ.

Det var en kompromiss på kompromissen, som antogs på tisdagen på ministermötet. Jämfört med det ursprungliga förslaget från kommissionen har kraven tunnats ut.

För tre fjärdedelar av kemikalierna behöver man nu inte redovisa någon omfattande dokumentation om risker för hälsa och miljö.

Begränsat antal substanser
Kravet på att ersätta de giftigaste kemikalierna med alternativ gäller bara för ett begränsat antal substanser som är långlivade, byggs upp i näringskedjan och kan skada fortplantningen.

EU-parlamentet röstade tidigare i höst för en mer heltäckande utbytesprincip. Därför lämnar förslaget vägen öppen för fortsatt användning för en rad ämnen, som man vet har negativa miljö- och hälsoeffekter.

– Det stora problemet med lagstiftningen som den ser ut idag är att det är väldigt mycket undantag. Vi hade velat att alla kemikalier, oberoende av om de säljs i stora eller små volymer, skulle registreras och prövas på samma sätt. Så har det inte blivit. Men jag hoppas att vi under hand ska kunna förbättra den här lagstiftningen, när stödet för detta är större bland Europas regeringar än det är idag, säger miljöminister Lena Sommestad

Den nya kemikalielagen kan börja gälla 2007.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".