Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson vill att oklarheterna reds ut

Publicerat tisdag 13 december 2005 kl 16.55
Lars Danielsson och Hans Dahlgren.

Enligt vad Ekot erfar har statsminister Göran Persson gripit in och begärt av statssekreterare Lars Danielsson och kabinettssekreterare Hans Dahlgren att de ska reda ut vad som egentligen hände dem emellan på annandagen för ett år sedan under flodvågskatastrofen.

Enligt uppgifter till Ekot har Dahlgren sagt att han är beredd att avgå och det är bland annat därför Lars Danielsson överraskande vill korrigera sina minnesbilder.

Flodvågen dödade och skadade hundratusentals människor varav över 2 000 var svenskar. Men debatten handlar nu om interna problem i regeringskansliet om hur ansvaret ska fördelas för det som inte fungerade efter katastrofen.

Minnesbilderna är olika
Det pågår en öppen tolkningstvist mellan regeringskansliets båda tyngsta statssekreterare, Lars Danielsson i statsrådsberedningen och Hans Dahlgren i UD. Danielsson minns ju att de båda talade med varandra i telefon tre gånger under annandagen förra året. Dahlgren säger sig kunna bevisa motsatsen, att de inte talade med varandra alls.

Sedan i fredags har Lars Danielsson börjat sväva på målet om sin egen version och på måndagen var han beredd att acceptera att han kanske mindes fel. Enligt trovärdiga uppgifter till Ekot har Hans Dahlgren förklarat sig beredd att avgå, eller hotat med att avgå.

Freivalds vill inte kommentera
Hans Dahlgrens närmaste chef är utrikesminister Laila Freivalds. Hon kommenterar avgångsuppgiften för Ekot i dag.

– Det har ju naturligtvis väckt reaktioner att det fanns olika uppgifter här. Det var därför det var viktigt att få det hela utrett. Så det har naturligtvis förekommit mycket i diskussionerna här.

Men har Hans Dahlgren hotat med att avgå?

– Jag vill inte kommentera det.

Laila Freivalds vill i sitt trevande svar alltså inte kommentera uppgiften. Det vill inte Hans Dahlgren själv heller. För statsminister Göran Persson är hela diskussionen djupt besvärande. Lars Danielsson var den som skulle informera Göran Persson under annandagen förra året om vad som hände i regeringskansliet. Göran Persson sa på tisdagen att han litar på Danielsson.

– Det är ingen bra diskussion, det är en belastning för honom och därmed också en belastning för mig. Dessutom är det en utomordentligt skicklig medarbetare som under många år har gjort utomordentliga insatser. Jag har förtroende för honom och den här diskussionen om hans minnesbilder är inte bra, men den är inte av ett sådant slag att han ska skiljas från sin tjänst.

Graverande tycker Persson
Lars Danielsson sitter alltså kvar tills vidare, men diskussionen är ”graverande” för honom tycker hans chef. Göran Persson upprepade gång på gång under tisdagen att Lars Danielsson inte vidgått att han skulle ha lämnat felaktiga uppgifter till katastrofkommissionen.

Lars Danielsson själv höll också presskonferens på tisdagen. Han minns det fortfarande som att han och Danielsson talade med varandra på annandagen, men har accepterat Hans Dahlgrens version. Men Danielsson minns inte vem på UD som informerade honom under annandagen om inte Dahlgren gjorde det.

– Jag hade kontakter med UD men att i det här läget gå in och säga att jag pratade med den och den personen vid den och den tidpunkten, det klarar jag inte av. Jag har inte ett system i mitt dagliga liv där jag för anteckningar över alla mina samtal och alla mina kontakter.

Men vad gjorde du? Var du här överhuvudtaget? Cyklade du hit? Ringde du alls?

– Jag var här precis som jag är i stort sett varenda helg året runt.

Kommer du ihåg det?

– Jag kommer ihåg det.

Hur kan vi vara säkra på det? Har du vittnesmål på att du var på jobbet?

– Nej, det har jag inte och jag tycker inte att jag behöver ha det heller.

Kan man lita på dig?

– Man kan lita på mig. Jag försöker efter bästa förmåga i sådana här lägen redogöra för min minnesbild. Det är precis vad jag har gjort också.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".