Upploppen orsakade skador för två miljarder kronor.

Franska försäkringsbolag vill inte betala för skadorna efter förortsupploppen

I Frankrike kräver försäkringsbolagen att regeringen ska vara med och dela på de omfattande kostnaderna efter upploppen i förorterna för en månad sedan. Bolagen hotar med domstol.

Försäkringsbolagen tänker dra den franska staten inför domstol, om den inte ställer upp och är med och täcker kostnaderna efter alla bränder och förstörelse under upploppen.

Slutnotan är på närmare två miljarder kronor. Av det är 80 procent kostnader för gemensamma angelägenheter som skolor, fritidshallar och annat som förstördes.

Två försäkringsbolag krävs på extra omfattande ersättningar. Det är Axa och SMACL, som båda ska betala nästan 500 miljoner kronor till sina försäkringstagare.

Försäkringsbolagen lutar sig mot en lag från 1983, som säger att staten är ansvarig för skador som uppstått i samband med brott eller händelser, där trupper satts in. De menar att i och med att undantagstillstånd infördes i Frankrike så var det en situation med beväpnade trupper, något som inte hänt sedan Algerietkriget. Men denna tolkning tillbakavisar regeringen.

För två veckor sedan ska försäkringsbolagen ha lämnat in ett konkret förslag till regeringen på hur utgifterna skulle kunna fördelas, men har inte fått något svar. Det gör att företagen nu går vidare och planerar att driva frågan i domstol.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".