En kvinna som flytt undan arabmilisen bygger en lerhydda i ett flyktingläger.

Övergreppen i Darfur tar ny fart

Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har under ett halvår undersökt mord, massvåldtäkter och andra övergrepp i Darfur i Sudan, på uppdrag av FN. Men har ännu inte kunnat höra något vittne i Sudan, och ännu mindre kunnat åtala någon som ansvarig för övergreppen.

Såsom ökennatten sveper in lägren med fler än två miljoner flyktingar i Darfur, så lägger sig världens glömska över vad FN fortfarande kallar ”den värsta humanitära krisen just nu”.

Det som bland andra USA stämplar som folkmord, och som övriga världen kallar ”näst intill” folkmord, har fått ny fart.

Nattliga överfall
Det är nattliga överfall in i flyktingläger från beriden arabisk milis, en splittrad rebellrörelse som överfaller hjälparbetare, och andra attacker som nästan helt har stoppat allt hjälparbete i Darfur. Sudanesisk regeringsmilis fortsätter sina attacker trots ett formellt vapenvileavtal.

Ingen politisk eller militär kraft har använts för att stoppa övergreppen, och ingen juridisk makt förmår ställa någon av de 51 utpekade i Sudans regering inför rätta.

Åklagaren vid Haag-domstolen, rapporterar till FN:s säkerhetsråd att han har undersökt 2 500 händelser av massvåldtäkter och mord av civila, men bara kunnat höra ett hundratal vittnen utanför Sudan - inte någon i Darfur.

Sudan vägrar låta någon medborgare ställas inför rätta utomlands, och hävdar att dess egen nya specialdomstol klarar av det. Hittills har 160 misstänkta fall av krigsbrott undersökts av Sudans domstol, och tretton har fällts.

Regeringen går fri
Men alla har varit enskilda soldater eller milismän. Inget befäl, ingen ledare ur den arabiska milisen och ingen, ens lägre tjänsteman, på regeringsnivå. Glädjande nog, går regeringen helt fri, är beskedet från Sudan.

Att det finns en lista på 51 höga regeringsmedlemmar och militärbefälhavare, som FN har sammanställt, avfärdas som propaganda. Liksom alla rapporter att övergreppen, våldtäkterna och morden fortsätter i Darfur, och läggs till de hundratusentals redan dödade och miljoner fördrivna från sina hem.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".