Arbetskraftsbrist i verkstadsindustrin

Industrin har problem med nyrekryteringen. Det gäller hela Sverige, men särskilt utsatt är Norrland där det just nu är konjunkturuppgång. Inom några år kan behoven av utbildade industriarbetare bli akuta.

Svårast är det inom verkstadsindustrin där det bland annat råder konstant brist på så kallade CNC-operatörer, personer som både kan programmera och hantera verkstadsmaskiner, samt licenserade svetsare och svarvare.

Ett av de företag som har problem med att hitta utbildad arbetskraft är Sandvikenföretaget CNC Lego där Jonas Wretlind är vd.

– Det är svårt att få arbetssökande som har den utbildning som krävs. Tittar man på nya investeringar är det avancerade CNC-operatörer vi behöver.

Hur löser ni det?

– Vi utbildar själva och har mycket kontakt med gymnasieskolan här i Sandviken.

I Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsundersökning, där 5 000 svenska företag ingår, kan man se att 60 procent av företagen har haft problem att rekrytera ny personal.

I närmare 90 procent av fallen beror det på att det inte finns folk med rätt yrkeserfarenhet. Svårast är det alltså att hitta utbildad personal till industrin, ett problem som bekräftas av bemanningsföretagen.

De som söker har oftast ingen eller fel utbildning, något Jonas Wretlind på Sandvikenföretaget CNC Lego känner igen.

Behovet av utbildade yrkesarbetare som svetsare, svarvare och CNC-operatörer kommer bara att öka, enligt såväl arbetsförmedlingens som industrins framtidsprognoser. Detta dels på grund av utvecklingen av industrin, dels på grund av stora pensionsavgångar inom bara några år.

I Norrbotten har många företag löst bristen på kvalificerade yrkesarbetare med finska entreprenörer.

Jonas Wretlind på CNC Lego i Sandviken har satsat på att delvis lära upp folk själv. Den senaste rekryteringen är Jamal Abbasi.

– Det är första gången jag jobbar inom industrin.

Varför valde du det?

– Jag var på arbetsförmedlingen sökte en verkstadsutbildning. De tyckte jag skulle prova det här. Jag tyckte det verkade intressant och jag fastnade.

Vad tycker du man ska göra för att få fler att jobba inom industrin?

– Det är upp till var och en. Antingen går man arbetslös eller så försöker man kämpa för att komma in, säger Jamal Abbasi.

– Vi får marknadsföra oss mer, berätta om hur kul det är att svarva och svetsa. Det är det vi försöker göra, att vara ut i skolorna och peppa ungdomarna att söka sig hit, säger Jonas Wretlind, vd för Sandvikenföretaget CNC Lego.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".