Objudna gäster utan försäkringsskydd.

Försäkringar täcker inte gnagarskador

I år är det gnagarår med ovanligt många möss och råttor, framförallt i Svealand och Götaland. De skador på hus och lösöre som mössen och råttorna kan åstadkomma täcks inte av de vanliga försäkringarna, visar en rundringning som programmet P1 konsument gjort.

– Mössen hade varit i bilen och ätit av baksätena och nackstöden både fram och bak, men försäkringsbolaget sa att de inte ersätter några sådana skador, så det blir ju dyrt om jag ska köpa nya säten till bilen, säger Vanja Johansson utanför Bengtsfors som fick delar av bilen uppäten av objudna gäster i garaget.

Varken Vanja Johanssons villaförsäkring eller bilförsäkring täcker skador som orsakats av råttor eller möss.

De tolv försäkringsbolag P1 konsument kontaktat, bland andra Trygg Hansa, Folksam, IF Skadeförsäkring och Salus Ansvar, har alla en försäkring som täcker sanering mot skadedjur, och skador som orsakats av insekter. Men råttor och möss är undantagna på skadedjurslistan. Biter de sönder något gäller inga försäkringar.

Det är skadebekämpningsföretagen som står för skadedjursförsäkringarna i villaförsäkringarna, men det handlar bara om insekter, inte gnagare.

– Vi ska titta på om man kan komplettera försäkringen med ett skydd för de skador som råttor ger. Om det är en klar kundnytta kan jag gott tänka mig att göra det, säger Lars-Åke Holm som är ansvarig för utvecklingsfrågor på Anticimex.

– Ett sådant här år när det är stora problem med möss kanske frekvensen av sådana skador ökar

Vanja Johansson välkomnar idén om en tilläggsförsäkring för råttor och möss.

– Med tanke på vilka kostnader det kan bli så är det ju bra att ha, speciellt om man bor på landet, säger Vanja Johansson.

Henrik Jansson, P1 Konsument
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".