Organiserad brottslighet växande problem i Kina

I Kina blir kriminella gäng ett allt större hot på landsbygden. Dessa brottssyndikat har ofta kontakter inom den lokala polisen och samarbete med korrupta tjänstemän.
Kina är en genomkontrollerad polisstat men i många byar och mindre städer har en framväxande klass av kriminella ändå kunnat få ett hotande inflytande över människors vardag. Den omfattande korruptionen hjälper fram kriminella gäng till samarbete med lokala partipampar och polisen. Korrumperade kommuntjänstemän Enligt studier som har gjorts vid Kinas Akademi för socialvetenskap har brottslingar i kompanjonskap med skrupulösa tjänstemän i vissa fall lyckats ta makten i kommunhusen där de kan dirigera den lokala förvaltningen. I akademins studie kallas laglösheten ett massivt hot mot den sociala ordningen. Utvecklingen öppnar också för rivaliserande klanstyre där stridigheter om makt och inflytande lett till våldsamheter mellan olika byledningar. Tidningen New York Times citerar en tjänsteman från området Lanshan i Hunanprovinsen i södra Kina, som öppet säger att polisen inte längre skyddar människor från brottslighet utan är till salu för personlig vinning. Stat i staten Den maffialiknande kriminaliteten har kunnat växa fram i skiftet mellan Mao-epokens kommunistiska järngrepp över byar och samhällen och den nya tidens övergång till marknadsekonomi. Den galopperande korruptionen gör det lätt för brottslingar och gangsters att binda upp mutkolvar inom polisen, korrupta tjänstemän och klanhövdingar i ett samarbete som hotar att skapa en stat i staten. Den som en gång hämnat på landsbygden är fången i Kinas eget apartheidsystem och kan inte flytta till städerna utan stärskilt tillstånd från polis och lokala myndigheter. Många kineser utanför städerna liver vid fattigdomsgränsen och den verkliga arbetslösheten i landsbygdsområdena uppskattas till över 200 miljoner människor. Den sociala servicen är på många håll på väg att vittra sönder och problemen växer när laglösheten breder ut sig.
Börje Remdahl, Peking
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".